Kaiser Permamente La Habra Medical Office Building

Reimagining Ambulatory Design

Upon entering the new Kaiser Permanente Medical Office Building (MOB) in La Habra, Calif., it’s evident that times have changed. A complete overhaul of the patient experience, Kaiser’s NextGen MOB concept promotes a culture of care that welcomes its members and surrounding community to mingle, explore, and interact with the facility’s many innovative features. Creating an enjoyable and communal experience with a hospitality vibe was a welcome challenge for HMC.

Upon arrival, patients can conveniently check themselves in with Kaiser’s self-service kiosks. To help shorten the perception of wait times and reduce anticipation, we designed hospitable indoor and outdoor waiting areas. While waiting, members can sit comfortably or wander freely within the public square, where Kaiser staff comes to greet patients. This open area features a variety of contemporary, flexible seating arrangements, community tables outfitted with iPads, and electronic charging stations. Patients are also free to wait outdoors, where they are welcomed with Kaiser’s “Thrive Path” that consists of fitness equipment, a children’s play area, and other opportunities that promote health and education. To introduce Kaiser to the community, we incorporated areas that are accessible to the public. Regardless of membership, local neighbors are welcomed to the facility’s public square, and also to outdoor activities and events, such as the onsite farmer’s market. Full spectrum color, balanced finish and material selections, concrete-like and wood plank flooring, and exposed ceilings were used to create a contemporary space. The new facility enhances the connection between community and a culture of wellness, providing opportunities for members, staff, and the public to thrive within the Total Health experience it creates.